Milyen okosóra (SmartWatch) való neked?

2015. február 11.

Ha már úgy döntöttél, hogy elcsábulsz és veszel egy okosórát, rendben. De ne kattints meggondolatlanul a „Vásárlás” gombra. Mindenképpen nézd meg, hogy a kiszemelt példány kompatibilis-e a telefonoddal, nehogy ne tudd kihasználni azokat a funkciókat, amitől az okosóra OKOS ÓRA lesz. Persze csomó minden mást is figyelembe kell venned. Ezeket a szempontokat szeretnénk most neked bemutatni, hogy vásárláskor már tudd, mi való neked.

Hét dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt
 

1.      Értesítések

Az okosórák egyik legjobb funkciója, hogy képesek szinkronizálni és a telefonra érkezett adatokat megjeleníteni. Az adatok azonnal továbbításra kerülnek az órára, amennyiben a készülék hatósugáron belül van. Ezek az adatok különböző típusúak lehetnek: ébresztő, e-mail, közösségi média, naptár, szöveges üzenet, időjárás stb. Egyes típusok csak speciális figyelmeztetéseket kezelnek, így érdemes megnézni, hogy az általad választott készülék kezeli-e a számodra fontos értesítéseket. Fontos számodra, hogy kezelje a szöveges üzeneteket? Akkor olyan típusra van szükséged, ami teljes egészében meg tudja jeleníteni az SMSt.

2.      Kijelző

Csak úgy, mint az okostelefonok, az okosórák is különböző kijelző típusokkal rendelkeznek. Egyesek teljes érintőfelülettel és kiváló színekkel vannak ellátva, míg mások sima fekete-fehér kijelzővel. Ezen kívül rengeteg variáció létezik az adatok előbb említett kijelzőn való megjelenítéséhez. Például van olyan óra, amelyik minden figyelmeztetést ikonokkal jelenít meg, míg mások megjelenítik a szöveget is az értesítéssel együtt. Neked mire van szükséged? Elég ha ikonok jelzik, hogy jött egy  új üzeneted, vagy meg is jelenítse a tartalmát? Esetleg válaszolnál is rá?

3.      Akkumulátor üzemidő

Van olyan készülék, mely csak fél napot bír ki, van, amelyiket akár több, mint egy héten át is használhatod egy töltéssel. A teljesítményben nagy szerepet játszanak az alkalmazások, a használat gyakorisága és a belső akkumulátor mérete. Ezért érdemes megnézned, hogy az akkumulátor általános üzemideje megfelel-e a te szükségeidnek. Szeretnéd, ha egész nap működne, míg a munkából haza nem érsz? Akkor mindenképp érdemes ezt az információt ellenőrizned vásárlás előtt.

4.      Vízállóság

Tekintettel arra, hogy az órát huzamosabb ideig viseled a nap folyamán, lehet, te magad is megfeledkezel arról, hogy a karodon van. Vannak olyan típusok, melyek cseppállóak, nem lesz bajuk, ha kézmosás közben ráfröccsen a víz, de létezik már olyan típus is, mellyel víz alá is merülhetsz – bizonyos mélységig –, akkor is vízálló marad. Érdemes erre is figyelned, ha szeretsz úszni és nem szívesen válnál meg az okosórádtól arra az időre sem.

5.      Javíthatóság

Bár ezt az értéket külön nem találod sehol, érdemes utánajárni, hogy meghibásodás esetén mely része milyen könnyen, illetve mennyire drágán cserélhető. Például ki tudod-e magad cserélni a szíjat vagy az elemet? Ha betörik a kijelzője meg lehet-e javíttatni, vagy ki kell cserélni a készüléket? A legtöbb vásárló figyelmét elkerülik ezek a kérdések. Ha napi szinten fogod aktívan használni az órát, előbb utóbb keletkezhet rajta kisebb-nagyobb sérülés… gondolj Murphy törvényeire… Akkor pedig nem mindegy, hogy te magad is ki tudod cserélni esetleg a meghibásodott részt, vagy új okosórát kell venned. Ha hosszú távra tervezel a készülékkel, mindenképpen nézz ennek is utána!

6.      Extrák

Az okosórák nem csak a telefonod értesítéseit jelenítik meg, rengeteg más hasznos funkcióval is el vannak látva. Van, amelyiken be tudsz jelentkezni Facebookra (Check in), Foursquare-re egy gombnyomással. Másokon meg tudod keresni a telefonodat, ha épp nem találnád, vagy zenét indíthatsz el róla. A legtöbb készülék hangvezérlést is tartalmaz, csak úgy, mint a modern okostelefonok. Típusonként különböző, egyedi funkciókkal vannak kibővítve a SmartWatchok. Van olyan típus, ami kifejezetten sportolók részére lett kitalálva, méri a megtett utat, a szívverést és tanácsot is ad ezek függvényében. Érdemes tehát alaposan tájékozódni, hogy milyen extrák tartoznak egy adott típushoz, nehogy csalódás érjen a használatakor.

7.      Megjelenés

Talán ez a legalapvetőbb mind közül. Hiszen órát stílusunknak megfelelően választunk. Miért ne tennénk ezt okosóra esetében is? Ma már kapható okosóra hagyományos kinézetben is, bőr vagy acél szíjjal ellátva. Ugyanakkor nagyon sok típus flexibilis szíjjal kapható, melyek szabadon cserélhetők és különböző színekben pompáznak. Üzletemberek és tanulók, idősebbek és fiatalok egyaránt találhatnak kedvükre való kialakítást.

Mégsem teszik. Manapság nagyon kevesen használnak okosórát. Még. Talán. Ki tudja. Lehet, hogy egy év múlva már minden háztartásban lesz legalább egy SmartWatch. Nálatok már van?Vissza